Sloeproeien een mannensport?

“Wat? Wij kunnen de HT niet roeien als meiden? Dan zullen wij ze eens een poepie laten ruiken. Wij roeien erheen. Punt!”

Iedereen die mij een beetje kent, weet dat sloeproeien mijn sport is. Onvoorstelbaar dat lange tijd gedacht werd dat sloeproeien geen sport is voor vrouwen. Véél te gevaarlijk. Laat staan dat ze de HT gaan roeien! Gelukkig was er een groep vrouwen die zich daar niets van aantrok. Het maakte ze juist vastberaden om te laten zien dat het wél kon. Ze regelden een sloep en besloten zonder inschrijving gewoon mee te roeien van Harlingen naar Terschelling.

“Als mannen dat kunnen, dan kunnen wij dat ook en het was aan ons om dat te bewijzen”

Ze gingen, ze roeiden over de finish en ze bewezen dat het kon. Deze pioniers maakten in 1982 de weg vrij. Toen ik in 1998 voor het eerst in een sloep zat, het gewicht van de riemen in mijn handen en de wind in mijn haar voelde, was ik verkocht. Vanaf dat moment was het mijn sport en heb ik elke wedstrijd in Nederland geroeid die er te roeien viel. Ja, ook de HT. Natúúrlijk de HT!

"Dankzij de pioniers voor mij kan ik ervoor kiezen om de Atlantische Oceaan over te steken in een roeiboot"

Wát? De oceaan oversteken in een roeiboot? Ja, die ultieme uitdaging ga ik aan. In december 2026 stap ik met de Grannies on Waves in de boot, in de haven van het Canarische eiland La Gomera. Om 5.000 kilometer verder, op het Caraïbische eiland Antiqua weer uit te stappen. 

Hieronder een fragment over de stoere vrouwen die mij voorgingen uit de documentaire Helje op, gelyk! van Omroep Fryslân. Kijk vooral de hele documentaire met nog veel meer prachtige beelden en onvergetelijke interviews over deze legendarische race.

De oceaan over met de BESTING-methode

Wij werken met de BESTING-methode, een ontdekkingsreis naar meer geluk, gebaseerd op onderzoek waaruit blijkt dat ons geluksgevoel en energieniveau stijgen wanneer we onze talenten inzetten. Je analyseert je pad aan de hand van de BESTING-thema’s, waardoor je jezelf beter leert kennen. 

Soms zit je jezelf behoorlijk in de weg. Je gelooft niet in jezelf en in je eigen talenten en mogelijkheden. Daar hadden de Terschellinger sloeproeisters gelukkig geen last van. Toen er gezegd werd: jullie kunnen dit niet, was dat voor hen geen reden om het niet te doen. Integendeel. Het motiveerde hen juist, maakte hen vastberaden, waardoor zij geloofden dat zij de finish gingen halen. 

Je omgeving, de tijd en plaats waarin je bent opgegroeid, zijn van invloed op jouw reis. De pioniers van Terschelling groeiden op met de zee. Zij kregen steun van hun partners en familie. Zij gaven hen het vertrouwen dat het kon. Ook de Grannies on Waves kunnen rekenen op steun uit hun omgeving. Toen wij onze plannen bekendmaakten, stond er in no-time een geweldige crew om ons heen!

Door het verhaal van hun avontuur te vertellen, geven zij het door. Dat is ook wat de documentaire van Omroep Fryslân doet. Zo’n verhaal inspireert en motiveert anderen ook om grenzen te verleggen. “Kun je van een sloep houden?”, wordt in de documentaire gevraagd aan een sloeproeister. “Ja, zeker”, zegt ze. “Ik hou van de sloep, maar ik hou vooral van het hele verhaal, van alles met elkaar.” Wij zijn net begonnen aan het avontuur van ons leven, maar we delen elk hoofdstuk op weg naar ons ultieme einddoel. 

Om doelen te bereiken is belangrijk dat je weet welke praktische tools je nodig hebt en welke kennis je bij moet spijkeren. De belangrijkste tool om over de Waddenzee te roeien, is een sloep en 8 riemen. De roeisters waren in een omgeving waarin zij dat konden regelen en daarmee stond niets hun toch meer in de weg. Wij staan aan het begin van ons avontuur en zetten alles op alles om onze belangrijkste (en duurste) tool te regelen: een oceaanroeiboot

De eerste vrouwelijke sloeproeisters die de HT roeiden, inspireren me. Ook de Blue Atlantics, 4 Zwolse roeistrs die ook de oceaan overstaken, inspireren me enorm! Zodra je geïnspireerd raakt, ontstaat er ruimte in je brein voor nieuwe ideeën en voor het denken in kansen en mogelijkheden. Het mooie is dat geïnspireerd zijn regelmatig leidt tot inspirerend zijn voor anderen. Ik heb een paar keer de HT geroeid en was verbaasd en verrast toen een teamgenoot tegen me zei: “Trea, jij inspireerde mij om ook de HT te roeien!” Dat was Ineke en nu gaat ze met mij en Carla het avontuur aan. Inspiratie geef je door, soms zonder dat je je ervan bewust bent. 

Balans in ons leven is enorm belangrijk. Binnen dit thema focus je op wat voor jou de beste manier is van ontspannen, opladen en tot rust komen en hoe je daar meer aandacht aan kan geven. Volgens mij zat dat voor de Terschellinger sloeproeisters in het samenzijn en veel samen lachen. In de hectiek en de zware voorbereidingen van de roeitocht van de Grannies on Waves zullen we elkaar goed in het oog houden en regelmatig bij elkaar checken: gaat het goed met je?

Bij alles wat je doet, is het belangrijk om momenten te plannen om jezelf te belonen en je successen te vieren. Niet alleen als je dat grote einddoel hebt gehaald, ook de tussenstapjes in je reis ernaartoe. Als het om de HT gaat, dan is er dat fantastische, geweldige, glorieuze moment dat je met je team over de finish roeit en elkaar in de armen valt. Daarna vieren alle roeiers van alle leeftijden in de feesttent het onvergetelijke, legendarische HT-feest. De Grannies on Waves dromen soms al stiekem van de eindstreep. Hoe zal dat zijn? Hoe voelt dat? Wie staan daar bij de finish? 

Grannies on Waves

In december 2026 gaat Trea met de Grannies on Waves de Atlantische oceaan oversteken. In een roeiboot!

Meer blogs

Op reis
Blogs

Op reis

Het was oktober 2021, ik was samen met Trea op workation in Spanje, het Corona regime was even versoepeld en we hadden een mooie groep deelnemers. We deden een drankje bij de ondergaande zon bij Arriadh Hotel in Andalusië. Mijn zoon Rick belde;

Lees meer
Blogs

Op reis met filosofen

‘Een goede reiziger heeft geen vastomlijnde plannen en de aankomst is niet zijn doel’, las ik. Door de wijze woorden van de Chinese filosoof Lao Zi realiseerde ik me dat ik kan blijven reizen en onderweg brokjes kennis bij elkaar sprokkelen.

Lees meer

Informatiemap Spanje

Wat leuk dat je geinteresseerd bent in de informatiemap voor de workation in Spanje. Na het invullen van je naam en emailadres ontvang je de downloadlink in je mail.
Logo Platform 9

Contact

Ik wil graag
Logo Platform 9