Sloeproeien een mannensport?

“Wat? Wij kunnen de HT niet roeien als meiden? Dan zullen wij ze eens een poepie laten ruiken. Wij roeien erheen. Punt!”

Iedereen die mij een beetje kent, weet dat sloeproeien mijn sport is. Onvoorstelbaar dat lange tijd gedacht werd dat sloeproeien geen sport is voor vrouwen. Véél te gevaarlijk. Laat staan dat ze de HT gaan roeien! Gelukkig was er een groep vrouwen die zich daar niets van aantrok. Het maakte ze juist vastberaden om te laten zien dat het wél kon. Ze regelden een sloep en besloten zonder inschrijving gewoon mee te roeien van Harlingen naar Terschelling.

“Als mannen dat kunnen, dan kunnen wij dat ook en het was aan ons om dat te bewijzen”

Ze gingen, ze roeiden over de finish en ze bewezen dat het kon. Deze pioniers maakten in 1982 de weg vrij. Toen ik in 1998 voor het eerst in een sloep zat, het gewicht van de riemen in mijn handen en de wind in mijn haar voelde, was ik verkocht. Vanaf dat moment was het mijn sport en heb ik elke wedstrijd in Nederland geroeid die er te roeien viel. Ja, ook de HT. Natúúrlijk de HT!

Hieronder een fragment over de stoere vrouwen die mij voorgingen uit de documentaire Helje op, gelyk! van Omroep Fryslân. Kijk vooral de hele documentaire met nog veel meer prachtige beelden en onvergetelijke interviews over deze legendarische race.

Sloeproeien en de BESTING-methode

Wij werken met de BESTING-methode, een ontdekkingsreis naar meer geluk, gebaseerd op onderzoek waaruit blijkt dat ons geluksgevoel en energieniveau stijgen wanneer we onze talenten inzetten. Je analyseert je pad aan de hand van de BESTING-thema’s, waardoor je jezelf beter leert kennen. 

Soms zit je jezelf behoorlijk in de weg. Je gelooft niet in jezelf en in je eigen talenten en mogelijkheden. Daar hadden de Terschellinger sloeproeisters gelukkig geen last van. Toen er gezegd werd: jullie kunnen dit niet, was dat voor hen geen reden om het niet te doen. Integendeel. Het motiveerde hen juist, maakte hen vastberaden, waardoor zij geloofden dat zij de finish gingen halen. 

Je omgeving, de tijd en plaats waarin je bent opgegroeid, zijn van invloed op jouw reis. De pioniers van Terschelling groeiden op met de zee. Zij kregen steun van hun partners en familie. Zij gaven hen het vertrouwen dat het kon. 

Door het verhaal van hun avontuur te vertellen, geven zij het door. Dat is ook wat de documentaire van Omroep Fryslân doet. Zo’n verhaal inspireert en motiveert anderen ook om grenzen te verleggen. “Kun je van een sloep houden?”, wordt in de documentaire gevraagd aan een sloeproeister. “Ja, zeker”, zegt ze. “Ik hou van de sloep, maar ik hou vooral van het hele verhaal, van alles met elkaar.” 

Om doelen te bereiken is belangrijk dat je weet welke praktische tools je nodig hebt en welke kennis je bij moet spijkeren. De belangrijkste tool om over de Waddenzee te roeien, is een sloep en 8 riemen. De roeisters waren in een omgeving waarin zij dat konden regelen en daarmee stond niets hun toch meer in de weg.  

De eerste vrouwelijke sloeproeisters die de HT roeiden, inspireert me. Zodra je geïnspireerd raakt, ontstaat er ruimte in je brein voor nieuwe ideeën en voor het denken in kansen en mogelijkheden. Het mooie is dat geïnspireerd zijn regelmatig leidt tot inspirerend zijn voor anderen. Ik heb een paar keer de HT geroeid en was verbaasd en verrast toen een teamgenoot tegen me zei: “Trea, jij inspireerde mij om ook de HT te roeien!” Inspiratie geef je door, soms zonder dat je je ervan bewust bent. 

Balans in ons leven is enorm belangrijk. Binnen dit thema focus je op wat voor jou de beste manier is van ontspannen, opladen en tot rust komen en hoe je daar meer aandacht aan kan geven. Volgens mij zat dat voor de Terschellinger sloeproeisters in het samenzijn en veel samen lachen. 

Bij alles wat je doet, is het belangrijk om momenten te plannen om jezelf te belonen en je successen te vieren. Niet alleen als je dat grote einddoel hebt gehaald, ook de tussenstapjes in je reis ernaartoe. Als het om de HT gaat, dan is er dat fantastische, geweldige, glorieuze moment dat je met je team over de finish roeit en elkaar in de armen valt. Daarna vieren alle roeiers van alle leeftijden in de feesttent het onvergetelijke, legendarische HT-feest. 

Meer blogs

Blogs

Bea, de dove prinses

Bea Visser was een rolmodel in de dovenwereld en ze was mijn gekke, stoere, dove buurvrouw. Toen ik haar leerde kennen, zag ik haar aan voor een kwetsbaar oud vrouwtje, maar ze was een grenzeloze en inspirerende powervrouw.

Lees meer
Joost Klein Europapa Eurovisie Songfestival
Blogs

Europapa

Met zijn onvergetelijke, creatieve talent houdt Joost Klein Europa al wekenlang in zijn greep. Hoe gaaf is het dat we elk thema uit onze BESTING-methode herkennen in Europapa en de artiesten achter dit nummer.

Lees meer
Het geluksboek - Het begint in de zandbak
Blogs

7 tips voor de formatie

De formatie schiet niet echt op. Wij hebben 7 tips voor het formatieproces op een rijtje gezet. Dat doen wij met de 7 thema’s van de BESTING-methode. Tips waar iedereen die een nieuwe route uit wil stippelen, wat aan heeft.

Lees meer
Shopping Basket

Informatiemap Spanje

Wat leuk dat je geinteresseerd bent in de informatiemap voor de workation in Spanje. Na het invullen van je naam en emailadres ontvang je de downloadlink in je mail.
Logo Platform 9

Contact

Ik wil graag
Logo Platform 9