Europapa

Joost Klein Europapa Eurovisie Songfestival

Met zijn onvergetelijke, creatieve talent houdt Joost Klein Europa al wekenlang in zijn greep. Hoe gaaf is het dat we elk thema uit onze BESTING-methode herkennen in ons Songfestival-lied Europapa en de artiesten achter dit nummer. Dat Joost zaterdag het Eurovisie Songfestival in Malmö gaat winnen, daar twijfelen we niet aan. 

Talent & Geluk en een grote blauwe vogel

Om je eigen unieke talenten te (her)ontdekken, beginnen we in de BESTING-methode altijd met een terugblik. Of je nu met ons het Talentenspel speelt of meegaat naar Spanje. Wat voor kind was je? Bouwde je de grootste zandkastelen of juist de mooiste kleine zandtaartjes? Speelde je graag in een grote groep of deed je liever je eigen ding? In alles wat we als kind van nature deden en waar we gelukkig van werden, vind je de zaadjes van je talent. Als 10-jarig jochie zette Joost zijn allereerste filmpje online en daarmee was EenhoornJoost geboren. In 2015 had zijn kanaal 50.000 abonnees en RTL Late Night riep hem uit tot YouTube-talent van het jaar. In de clip van Europapa komt de kleine Joost opnieuw voorbij en in het emotionele eind richt hij zich tot zijn veel te jong overleden vader. En dan is er nog die grote blauwe vogel. In een interview zegt Joost dat de blauwe vogel het symbool is van zijn ‘inner child’. “Ergens blijven we allemaal kinderen. Zoek maar op waar een vogel allemaal voor staat. Voor mij is het terug naar mijn jeugd, waarin ik als kind in een klein Fries dorp voor de tv zat. De act die wij nu hebben ontworpen, is precies wat ik als kind had willen zien.’’

Joost over zijn ‘inner child’ 

Joost Klein, Dream Big

Geloven in jezelf en in je doelen is ontzettend belangrijk. Soms zit je jezelf behoorlijk in de weg en heb je beperkende overtuigingen die jou kleiner maken dan je in bent. Je gelooft niet in jezelf en in je eigen talenten en mogelijkheden. Gelukkig heeft Joost daar geen last van. Joost Klein, Dream Big, is zijn motto. ‘Ja, ik heb er zeker zin in!’, zegt hij in een interview over het Eurovisie Songfestival. Op de vraag waar hij het meest zin in heeft, antwoordt hij: ‘In mezelf.’ Als je als artiest met zoveel zelfvertrouwen en zin het podium opgaat en als je goede vriend en creative director Gover Meit vanuit zijn tenen in het team gelooft, dan kan het niet meer misgaan. Joost Klein, Douze Points!

Joost heeft er zin in!

Creative director Gover Meit gelooft in zijn team

Tattoo 1983

Je omgeving is altijd van invloed op jouw reis. Krijg je support uit je omgeving, dan geeft dat energie. De tijd, plaats en omstandigheden waarin je bent opgegroeid en de mogelijkheden die je kreeg spelen ook een rol in hoe jouw pad tot nu toe is verlopen. Je had misschien niet altijd de keuze maar je kan nu de leiding nemen en jouw koers bepalen. Als er iemand is die zijn eigen koers bepaalt, ondanks diepe dalen, dan is het Joost. Zijn jeugd was niet bepaald onbezorgd. Hij was 12 toen binnen een jaar na elkaar zijn vader en zijn moeder overleden. Zijn 15 jaar oudere broer en zus ontfermden zich over hem en zijn nog steeds zijn grote steun en toeverlaat. Op zijn hand heeft Joost een tattoo met het geboortejaar 1983 van zijn broer. Aan het Songfestival heeft hij goede herinneringen: “Vroeger keek ik samen met mijn ouders, aan de buis gekluisterd, elk jaar opnieuw. Het is een eer dat ik Nederland mag vertegenwoordigen, en ik zal er alles aan doen het beste resultaat te behalen!”

Joost over zijn broer en zijn vader

Het verhaal van Europapa

Mensen zijn verhalenvertellers. Het vertellen van verhalen en het luisteren naar verhalen zit in ons DNA. Het is de manier waarop we van nature met elkaar communiceren. Bij een goed verhaal voel je verbinding en vertrouwen. Europapa is op het eerste gezicht een crazy trip, een aanstekelijk nummer dat niet meer uit je hoofd gaat. Hoe vaker je het luistert en je best doet de betekenis achter alle gekkigheid te zien, hoe duidelijker het wordt dat het een lied met diepe lagen en een echt verhaal is. Niet iedereen verstaat Nederlands en om het publiek in de zaal en de 180 miljoen kijkers mee te nemen in het verhaal, is de belangrijkste boodschap ondertiteld.

Gover en Joost nemen mensen mee

Creatieve spier

Toen wij met Platform 9 startten, schaften we een aantal essentiële dingen aan die voor ons onmisbaar waren, zoals een goede bureaustoel en een snelle laptop. Voor onze zichtbaarheid bouwden we een website en richtten we onze socials in. Allemaal praktische tools die je nodig hebt om je doelen te behalen. We kochten ook nieuwe kleding: pakken in mooie kleuren en blouses met opvallende patronen, maar die halen het natuurlijk niet bij het blauwe pak van Joost. Zijn pak, de blauwe vogel, de hakkers in hun trainingspakken, een podium en een onvoorstelbare hoeveelheid techniek is maar een kleine greep uit de tools die nodig zijn om Europapa op het Songfestival-podium te laten knallen. Allemaal tools die onmisbaar zijn, maar de belangrijkste is de ‘creatieve spier’, die getraind moet worden. Zet ‘m aan, Joost!

Gover en Joost over de creatieve spier en andere tools

Joost Klein inspireert

Zodra je geïnspireerd raakt, ontstaat er ruimte in je brein. Ruimte voor nieuwe ideeën, voor creativiteit en voor het denken in kansen en mogelijkheden. Het mooie is dat geïnspireerd zijn regelmatig leidt tot inspirerend zijn voor anderen. Joost inspireert kinderen om groot te dromen, zoals een jongetje uit Friesland: “Als iemand uit Friesland op dit podium kan komen, dan kan ik dat misschien ook wel.”  

Joost raakt niet alleen kinderen. Hij raakt mij als 55-jarige enorm als hij zegt: “Juist vanuit alles kwijtraken heb ik mezelf een missie gegeven om alles te pakken wat er te pakken valt.” Het overlijden van zijn vader (en later zijn moeder) heeft hij om kunnen zetten in iets positiefs en creatiefs. Ik heb daar heel wat langer overgedaan, na het overlijden van mijn vader toen ik 7 jaar was. Ik ben geen kunstenaar en geen artiest, dus ik kan het niet zo mooi omschrijven (laat staan zingen…) zoals Joost dat doet, maar ook mijn overleden vader heeft een enorme invloed op mijn leven. Het was op mijn 37e verjaardag dat ik me realiseerde dat ik ouder was dan mijn vader ooit geworden is. Ik weet zeker dat hij graag nog wat langer was gebleven. Dat inspireert me om vaker JA te zeggen, niet om te ja-maren of ja-misschienen, maar JA te zeggen tegen het leven en wat er op mijn pad komt. 

Geïnspireerd door zijn vader

Inspiratiebron voor kinderen

Knoflook, uien en een airfryer

Rust en balans vinden is een uitdaging. Als kind zocht je dat van nature op. Je kroop in een hoekje om te lezen of je stortte je vol plezier in je spel. In de loop van de tijd en door de waan van de dag verlies je die momenten van ontspanning te vaak uit het oog. Je hebt meerdere rollen, verantwoordelijkheden en taken, maar je kan niet altijd ‘aan’ staan. Hoe Joost zicht voorbereidt en in balans blijft? Door te mediteren en heel veel airfryen … Of dat écht is wat hij nodig heeft voor balans en ontspanning, vraag ik me af. Ik denk dat hij vooral humor en grappen nodig heeft. En misschien een airfryer, knoflook en uien in zijn koffer op weg naar het Songfestival-podium in Malmö.

Neemt Joost Klein uien en knoflook mee naar Malmö? 

Douze points

Wij geloven dat je bij alles wat je doet momenten moet inbouwen om jezelf te belonen en je successen te vieren. Niet alleen als je dat grote einddoel hebt gehaald, ook de tussenstapjes in je reis ernaartoe. Dat geeft positieve energie, plezier en ontspanning en het motiveert je voor je volgende stap of je volgende doel. Dat hoeven we Joost en zijn vrienden Appie Mussa, Stuntkabouter en Gover Meit niet te vertellen. Zij genieten van elke stap op hun crazy trip naar het podium in Malmö. En er is genoeg te vieren onderweg: met 23 miljoen streams is de video van Joost veruit de meest bekeken clip op het YouTubekanaal van Eurovision. Op Spotify is het nummer het best beluisterd van alle deelnemende landen en inmiddels bijna 44,5 miljoen keer gestreamd. Joost en zijn team van creatieve geesten genieten van elke stap naar het Songfestival-podium in Malmö. Ondertussen maak ik me op voor het grote feest van zaterdagavond als Europa aan de voeten van Joost ligt. Want dat hij het Eurovisie Songfestival 2024 gaat winnen, daar twijfel ik niet aan. Joost Klein, Dream Big en Douze Points!

De weg naar het Eurovisie Songfestival in Malmö is een feestje

Meer BESTING?

Hebben alle BESTING-thema’s die we tegenkwamen op weg naar Malmö je nieuwsgierig gemaakt naar meer? Bestel snel je gratis BESTING-eBook. En als je met ons wilt proosten op Joost Klein, Europapa en het Eurovisie Songfestival, schuif dan gezellig aan bij onze vrijdagmiddagborrel op 24 mei in Zwolle. 

BESTING in beeld

Meer blogs

Op reis
Blogs

Op reis

Het was oktober 2021, ik was samen met Trea op workation in Spanje, het Corona regime was even versoepeld en we hadden een mooie groep deelnemers. We deden een drankje bij de ondergaande zon bij Arriadh Hotel in Andalusië. Mijn zoon Rick belde;

Lees meer
Blogs

Op reis met filosofen

‘Een goede reiziger heeft geen vastomlijnde plannen en de aankomst is niet zijn doel’, las ik. Door de wijze woorden van de Chinese filosoof Lao Zi realiseerde ik me dat ik kan blijven reizen en onderweg brokjes kennis bij elkaar sprokkelen.

Lees meer
Shopping Basket

Informatiemap Spanje

Wat leuk dat je geinteresseerd bent in de informatiemap voor de workation in Spanje. Na het invullen van je naam en emailadres ontvang je de downloadlink in je mail.
Logo Platform 9

Contact

Ik wil graag
Logo Platform 9