7 tips voor de leukste Boekenweek

Boekenweek in bibliotheek Deventer

Van 16 t/m 24 maart was de jaarlijkse Boekenweek! Wij deelden 7 tips voor de leukste Boekenweek. Ook de rest van het jaar mag je onze tips gebruiken natuurlijk. 

Tip 1: Geef en vraag leestips

Wat is jouw favoriete boek en waarom? Welk boek lees je nu? Deel jouw leestip met de mensen om je heen of online. Vraag ook eens wat je zus, beste vriend of de buurvrouw leest. Mijn collega Ellyne Lahaye gaf mij het boek The travelling cat chronicles van de Japanse schrijver Hiro Arikawa. Een verhaal over een roadtrip van een kat met zijn baasje. In het Engels. Niet een boek dat ik zelf zou hebben uitgezocht. Gelukkig gaf ik op aanraden van Ellyne het boek een kans. Het is nu één van mijn favoriete boeken. ‘It’s not the journey that counts, but who’s at your side.’ Wij kregen deze week ook van jullie hele mooie tips. Van filosofische boeken tot thrillers. Welk boek geef jij een kans? 

Tip 2: Zoek een boek

Ben je in de buurt van Zwolle? Zoek een boek bij boekhandel Van der Velde in de Broeren, één van de mooiste boekwinkels van Nederland. Het is niet voor niks dat wij op 9 februari 2023 ons boek hier lanceerden, op het podium in het door de glas-in-loodramen gefilterde licht. Ga eens heerlijk struinen door deze prachtige boekenkerk. Maar er zijn natuurlijk veel meer mooie boekwinkels in Nederland. In welke boekwinkel kom jij graag? 

Tip 3: Lees een boek

Zeg eens eerlijk: wanneer heb jij jezelf voor het laatst helemaal ondergedompeld in een verhaal? Wanneer gunde jij jezelf de tijd om in 1 adem een boek uit te lezen? Neem een dag vrij, zoek een fijne plek, zet je telefoon uit en duik in een boek. Wat is jouw favoriete plek om in een boek te verdwijnen?

Tip 4: Stuur een boek op pad

Van welk verhaal heb jij genoten of geleerd, gelachen of gehuild? Schrijf er een persoonlijke boodschap in, highlight je favoriete fragmenten en stuur het verhaal op pad. Laat het achter in de trein of op een terrasje, zet het boek in een mini-bieb of geef het aan de Kringloop. Zomaar, als cadeautje voor een onbekende. In 2016 schreef ik het boek Kameel op de weg en ik stuurde mijn boek op pad: ik liet het achter in de trein en legde het in de boekenkast van De Bolder op Vlieland. In de Boekenweek deelden we ons eigen boek met de leukste mini-bieb van Nederland: de Bolle Mini-bieb in Zwolle. Heb jij wel eens een boek op pad gestuurd? 

Tip 5: Lees voor

Herinner je je dat je als kind voorgelezen werd? Thuis of in de klas? Ik wel. Ik herinner me het warme, ontspannen gevoel als ik naar een verhaal luisterde: bij mijn moeder op schoot, in de klas als de meester een spannend geschiedenisverhaal vertelde of in de kerk, waar de dominee het kerstverhaal vertelde en waar een boom stond zo groot als een huis met wel duizend lichtjes! Wist je dat kinderen die (vanaf de babyleeftijd!) regelmatig worden voorgelezen, een grotere woordenschat hebben? Voorlezen ontwikkelt de fantasie, maakt nieuwsgierig en een verhaaltje voor het slapengaan zorgt voor een betere nachtrust. Wanneer heb jij voor het laatst iemand voorgelezen of las iemand jou voor? 

Tip 6: Poets een boek

Het is bijna lente, tijd voor de voorjaarsschoonmaak. Waarom zou je niet beginnen met je boekenkast? Gooi alle boeken eruit, stof ze af en zet ze netjes terug. Op kleur, op alfabet, op formaat, net waar jij blij van wordt. Verhalen zijn er om te bewaren en boeken om te koesteren. Hoe ziet jouw boekenkast eruit? 

Tip 7: Schrijf een boek

Heb jij wel eens gezucht: ‘Ik zou er een boek over kunnen schrijven!’ Over je leven, je onderneming, je ideeën, je passie? Er zijn in Nederland 1,5 miljoen volwassenen die ervan dromen een boek te schrijven. Zorg dat jij niet bij die grote groep droomschrijvers hoort. Maak van jouw droom een serieus plan. Wij helpen je graag!

Hulp bij een vliegende start van jouw boek

Werkdag en netwerken bij MyOffice in Zwolle

Fridaymeeting

Wil je op een laagdrempelige manier kennis maken? Schuif gezellig aan!

Trea ten Kate met pen over storytelling

Adviesuurtje

Krijg antwoord op al je vragen via Adviesuurtje, de site waar je experts vindt voor al je ondernemersvragen.

Masterclass

5-daagse masterclass in Twente voor een vliegende start van jouw boek met impact.

Meer blogs

Blogs

Sloeproeien een mannensport?

“Wat? Wij kunnen dat niet als meiden? Dan zullen wij ze eens een poepie laten ruiken. Wij roeien erheen. Punt!” Onvoorstelbaar dat lange tijd gedacht werd dat sloeproeien geen sport is voor vrouwen. Véél te gevaarlijk!

Lees meer
Blogs

Bea, de dove prinses

Bea Visser was een rolmodel in de dovenwereld en ze was mijn gekke, stoere, dove buurvrouw. Toen ik haar leerde kennen, zag ik haar aan voor een kwetsbaar oud vrouwtje, maar ze was een grenzeloze en inspirerende powervrouw.

Lees meer
Joost Klein Europapa Eurovisie Songfestival
Blogs

Europapa

Met zijn onvergetelijke, creatieve talent houdt Joost Klein Europa al wekenlang in zijn greep. Hoe gaaf is het dat we elk thema uit onze BESTING-methode herkennen in Europapa en de artiesten achter dit nummer.

Lees meer
Shopping Basket

Informatiemap Spanje

Wat leuk dat je geinteresseerd bent in de informatiemap voor de workation in Spanje. Na het invullen van je naam en emailadres ontvang je de downloadlink in je mail.
Logo Platform 9

Contact

Ik wil graag
Logo Platform 9