Op reis met filosofen

Op reis - Caminito del Rey - Spanje

In mijn vorige blog schreef ik dat ik nooit te oud ben om te leren. Ik wil mezelf ontwikkelen, nieuwe dingen leren, mijn werk als trainer, communicatieadviseur en verhalenverteller nóg beter doen en daarvoor wil ik een opleiding of training volgen. Maar welke?

Zoektocht

Ik begon mijn zoektocht met een tweedaagse training Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), een methode op het gebied van communicatie en persoonlijke ontwikkeling. Ik weet nog niet of ik de NLP Coach-opleiding ga volgen en ik ga niet graag over 1 nacht ijs, dus keek ik nog even verder. Ik ging naar de workshop Zakelijk Tekenen, meldde me aan voor de workshop Talk like TED en ging lezen. Heel veel lezen.

Blijven reizen

‘Een goede reiziger heeft geen vastomlijnde plannen en de aankomst is niet zijn doel’, las ik. Door de wijze woorden van de Chinese filosoof Lao Zi realiseerde ik me ik op reis ben langs workshops, korte trainingen en stapels boeken. Ik kan ook blijven reizen en onderweg brokjes kennis bij elkaar sprokkelen. Dus nam ik een afslag richting de grote filosofen en kwam Socrates tegen.

Op reis met filosofen

‘Wijsheid is weten dat je niks weet’, zegt deze filosoof. Ik las in Socrates op Sneakers van Elke Wiss over de kunst van het vragenstellen om gesprekken te voeren die tot verdieping en verbinding leiden. Ik reisde verder in de wereld van de filosofie en las De filosoof, de hond en de bruiloft van Barbara Stok, een heerlijk relaxed stripboek (oftewel: graphic novel) over Hipparchia, een van de eerste vrouwelijke filosofen. Daarna las ik Drive, het boek van Mark Tuitert over het stoïcisme, bezocht een lezing en luisterde zijn podcast. Stoïcijnen richten zich minder op omstandigheden waar ze geen invloed op hebben maar focussen zich op dat waar zij wel invloed op hebben. Dat spreekt me aan, ik wil er meer van weten en daarom ga ik deze zomer 5 lessen Stoïcijnse filosofie volgen aan de Vrije Academie en mijn reis is nog maar net begonnen!

Gun jezelf een mooie reis

Bij Platform 9 geloven we dat het belangrijk is om niet stil te blijven staan en om jezelf tijd en ruimte te gunnen om op reis te gaan op je eigen pad. Wij sluiten ons aan bij wat de stoïcijnen daarvan vinden:

We houden ons vast aan de kaart die iedereen gebruikt en volgen als makke schapen de kudde in plaats van ons eigen pad te zoeken. Het is zaak om een pad te vinden dat bij jouw natuur past, je niet af te laten leiden door wat anderen van je verwachten, je niet mee te laten slepen door wat de meerderheid vindt. Doen wat bij je past is een plicht.

Lees- en luistertips: laat je inspireren

Meer blogs

Blogs

De hel van 2005

Na nog geen 5 minuten roeien waren we doorweekt van de ijskoude golven die over de boorden klotsten, maar we gingen ervoor, we hingen aan de riemen alsof ons leven ervan afhing en de stuurvrouw sleepte ons door elke zwaarbevochten meter heen. Op gezette tijden gluurde ik even over mijn schouder en zag in de verte de Brandaris. Daar moesten we heen, daar was de haven, daar was het warm.

Lees meer
Blogs

Onze visie op workations en remote werken

Als je googelt op ‘workation’ dan krijg je maar liefst 11 miljoen hits. Bovenaan een hippe term “leven als een digital nomad”. Wij van Platform 9 doen ook nog een duit in het zakje met onze workations onder de Spaanse zon. Tijd om eens op een rijtje te zetten wat onze visie is op al die hippe termen.

Lees meer
Tekeningen workshop Zakelijk tekenen en slim doodlen
Blogs

Zakelijk tekenen en slim doodlen

Ben jij ook zo iemand die tijdens een training, vergadering of telefoongesprek zit te tekenen, te schrijven en te krabbelen? Na de workshop Zakelijk tekenen – Picture your power weet ik dat niet alleen handig is, maar ook nog eens heel slim. Het helpt je bij het structureren en onthouden van informatie en wakkert je creativiteit aan. 

Lees meer
Shopping Basket