Op reis met filosofen

Kies je eigen koers - Caminito del Rey - Spanje

In mijn vorige blog schreef ik dat ik nooit te oud ben om te leren. Ik wil mezelf ontwikkelen, nieuwe dingen leren, mijn werk als trainer, communicatieadviseur en verhalenverteller nóg beter doen en daarvoor wil ik een opleiding of training volgen. Maar welke?

Zoektocht

Ik begon mijn zoektocht met een tweedaagse training Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), een methode op het gebied van communicatie en persoonlijke ontwikkeling. Ik weet nog niet of ik de NLP Coach-opleiding ga volgen en ik ga niet graag over 1 nacht ijs, dus keek ik nog even verder. Ik ging naar de workshop Zakelijk Tekenen, meldde me aan voor de workshop Talk like TED en ging lezen. Heel veel lezen.

Blijven reizen

‘Een goede reiziger heeft geen vastomlijnde plannen en de aankomst is niet zijn doel’, las ik. Door de wijze woorden van de Chinese filosoof Lao Zi realiseerde ik me ik op reis ben langs workshops, korte trainingen en stapels boeken. Ik kan ook blijven reizen en onderweg brokjes kennis bij elkaar sprokkelen. Dus nam ik een afslag richting de grote filosofen en kwam Socrates tegen.

Op reis met filosofen

‘Wijsheid is weten dat je niks weet’, zegt deze filosoof. Ik las in Socrates op Sneakers van Elke Wiss over de kunst van het vragenstellen om gesprekken te voeren die tot verdieping en verbinding leiden. Ik reisde verder in de wereld van de filosofie en las De filosoof, de hond en de bruiloft van Barbara Stok, een heerlijk relaxed stripboek (oftewel: graphic novel) over Hipparchia, een van de eerste vrouwelijke filosofen. Daarna las ik Drive, het boek van Mark Tuitert over het stoïcisme, bezocht een lezing en luisterde zijn podcast. Stoïcijnen richten zich minder op omstandigheden waar ze geen invloed op hebben maar focussen zich op dat waar zij wel invloed op hebben. Dat spreekt me aan, ik wil er meer van weten en daarom ga ik deze zomer 5 lessen Stoïcijnse filosofie volgen aan de Vrije Academie en mijn reis is nog maar net begonnen!

Gun jezelf een mooie reis

Bij Platform 9 geloven we dat het belangrijk is om niet stil te blijven staan en om jezelf tijd en ruimte te gunnen om op reis te gaan op je eigen pad. Wij sluiten ons aan bij wat de stoïcijnen daarvan vinden:

We houden ons vast aan de kaart die iedereen gebruikt en volgen als makke schapen de kudde in plaats van ons eigen pad te zoeken. Het is zaak om een pad te vinden dat bij jouw natuur past, je niet af te laten leiden door wat anderen van je verwachten, je niet mee te laten slepen door wat de meerderheid vindt. Doen wat bij je past is een plicht.

Lees- en luistertips: laat je inspireren

Meer blogs

Joost Klein Europapa Eurovisie Songfestival
Blogs

Europapa

Met zijn onvergetelijke, creatieve talent houdt Joost Klein Europa al wekenlang in zijn greep. Hoe gaaf is het dat we elk thema uit onze BESTING-methode herkennen in ons Songfestival-lied Europapa en de artiesten achter dit nummer. Dat Joost zaterdag het Eurovisie Songfestival in Malmö gaat winnen, daar twijfelen we niet aan. 

Lees meer
Het geluksboek - Het begint in de zandbak
Blogs

7 tips voor de formatie

De formatie schiet niet echt op. Wij hebben 7 tips voor het formatieproces op een rijtje gezet. Dat doen wij met de 7 thema’s van de BESTING-methode. Tips waar iedereen die een nieuwe route uit wil stippelen, wat aan heeft.

Lees meer
The Passion 2024
Blogs

Pasen, power en The Passion

Pasen? Dat is gooien met eieren, paasvuren aansteken, luisteren naar de Matthäus Passion en natuurlijk … The Passion. Donderdag keek Nederland massaal The Passion 2024. Het talent en de passie spatten van mijn breedbeeld-tv!

Lees meer
Shopping Basket

Informatiemap Spanje

Wat leuk dat je geinteresseerd bent in de informatiemap voor de workation in Spanje. Na het invullen van je naam en emailadres ontvang je de downloadlink in je mail.
Logo Platform 9

Contact

Ik wil graag
Logo Platform 9