Bij ons in de familie

Helga en Trea, founders van Platform 9 BV

Van 16 t/m 24 maart 2024 is het Boekenweek. Het thema is Bij ons in de familie. Als je het over familie hebt of aan je familie denkt, klettert er als vanzelf een waterval van verhalen en anekdotes over je heen. Grappige verhalen, verdrietige verhalen, heldhaftige verhalen, gewone verhalen, bijzondere verhalen. Ook de literatuur staat bol van de familieverhalen en er zijn vrachtwagens vol zelfhulpboeken geschreven over familieperikelen.

DNA en familie

Mijn vader overleed in 1976. Met hem deel ik mijn DNA, maar ik kan me hem amper herinneren. Hij was ondernemer, net als zijn vader en zijn broers. Ik ben ook ondernemer geworden, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Het zit in mijn DNA.

Mijn tweede vader Johan kwam 7 jaar later in mijn leven. Hij stond aan de wieg van mijn twee dochters, zat voorin de kerk toen ik trouwde en zorgde voor me na mijn scheiding. Niet met woorden en mentale steun, maar ik zag zijn liefde voor mij in de tuin die hij voor me aanlegde en de parketvloer die hij in mijn hele huis legde (terwijl hij volgens mij nog nooit van zijn leven een parketvloer had gelegd). Met hem deel ik geen DNA, maar wel een leven vol herinneringen. 

Het begint in de zandbak

Helga en ik delen niet hetzelfde DNA, maar we kennen elkaar al zo lang en zo goed, dat ze voor mij de (iets oudere 😊) zus is die ik nooit had. We kennen elkaar vanaf de kleuterschool en kunnen ons de tijd vóórdat we elkaar kenden, niet eens herinneren. In 2023 lanceerden wij ons boek Het begint in de zandbak, over talent, succes en geluk vanuit je eigen DNA. Wij schrijven over de BESTING-methode en vullen dat aan met persoonlijke (familie)verhalen en interviews met mensen die op eigen wijze in het leven staan. Omdat het boekenweekthema Bij ons in de familie is, , is ons boekenweekgeschenkje een fragment uit het hoofdstuk Succes-DNA. 

Trea ten Kate
Trea ten Kate
Schrijver en verhalenverteller
Het geluksboek - Het begint in de zandbak
Seeds of happiness
Succes en geluksgevoel

Wat is geluk? We doken de geluksmaterie in, lazen boeken en interessante onderzoeken. Dankzij tweelingenstudies weten we dat de meeste eigenschappen voor ongeveer 50 procent door de genen (nature) worden bepaald en voor ongeveer 50 procent door omgevingsfactoren (nurture). Onze genen kun je niet veranderen, die zijn opgebouwd uit DNA en vormen een blauwdruk voor elke cel in je lichaam. Sonja Lyubomirsky, een in Rusland geboren Amerikaanse professor aan de afdeling Psychologie van de University of California, deed jarenlang onderzoek naar geluk. In De maakbaarheid van het geluk schrijft zij dat het vermogen om een gelukkig leven te leiden al voor 50% in onze genen vastligt. 10% wordt bepaald door omstandigheden en 40% door onze eigen doelbewuste acties. Dat geeft haarfijn aan waarmee we aan de slag moeten: we moeten doelbewuste acties inzetten en dan vooral acties die passen bij dat wat vastligt in onze genen. In welke omstandigheden we dat doen, is slechts voor 10% bepalend, en dat effect is ook nog eens tijdelijk. Dus externe factoren de schuld geven of dromen dat alles beter wordt als je de loterij wint, hou er maar mee op. Van het winnen van een prijs ga je even uit je dak en kun je dingen doen die je eerst niet kon, maar uiteindelijk kom je altijd weer terug bij je basis-vermogen om een gelukkig leven te leiden. Met of zonder een extra miljoen op de bank.

Geluk, omgeving, DNA

Naast je eigen doelbewuste acties is optimisme een belangrijke motivator. Ben je optimistisch en geloof je dat jouw doel haalbaar is, dan neem je gemakkelijker initiatieven en geef je niet zo snel op. Dat is waarschijnlijk de belangrijkste reden dat optimisten op professioneel, sportief en sociaal gebied meer succes hebben en dat ze zelfs gezonder zijn. Optimistisch zijn betekent dat jij kiest hoe je de wereld wilt zien. Het betekent niet dat je tegenslag ontkent of onwenselijke situaties negeert. Onderzoek toont juist aan dat optimisten zich méér en niet minder bewust zijn van risico’s en bedreigingen en dat ze maar al te goed weten dat een positieve uitkomst afhankelijk is van inzet en doorzettingsvermogen. Betekent dat dan dat succes er is voor iedereen die optimistisch is en hard genoeg werkt? Ja èn nee. Je kunt vol optimisme heel hard werken, maar als je werkt aan iets wat je niet van nature ligt dan kunnen er best succesjes zijn, maar niet de successen die je voldoening en geluk geven. Wij geloven dat je op weg bent naar geluk als je dat wat vastligt in je DNA voor je laat werken. Als je aan de slag gaat met je natuurlijke talenten en eigenschappen, dan geeft dat energie en ervaar je al geluksgevoel als je op weg bent naar jouw succes. 

Meer blogs

Blogs

Sloeproeien een mannensport?

“Wat? Wij kunnen dat niet als meiden? Dan zullen wij ze eens een poepie laten ruiken. Wij roeien erheen. Punt!” Onvoorstelbaar dat lange tijd gedacht werd dat sloeproeien geen sport is voor vrouwen. Véél te gevaarlijk!

Lees meer
Blogs

Bea, de dove prinses

Bea Visser was een rolmodel in de dovenwereld en ze was mijn gekke, stoere, dove buurvrouw. Toen ik haar leerde kennen, zag ik haar aan voor een kwetsbaar oud vrouwtje, maar ze was een grenzeloze en inspirerende powervrouw.

Lees meer
Joost Klein Europapa Eurovisie Songfestival
Blogs

Europapa

Met zijn onvergetelijke, creatieve talent houdt Joost Klein Europa al wekenlang in zijn greep. Hoe gaaf is het dat we elk thema uit onze BESTING-methode herkennen in Europapa en de artiesten achter dit nummer.

Lees meer
Shopping Basket

Informatiemap Spanje

Wat leuk dat je geinteresseerd bent in de informatiemap voor de workation in Spanje. Na het invullen van je naam en emailadres ontvang je de downloadlink in je mail.
Logo Platform 9

Contact

Ik wil graag
Logo Platform 9