Is dit het nou? Doe ik eigenlijk wel de dingen waar ik blij van word? Waar streef ik naar? Waar gaat mijn hart sneller van kloppen? Vraag jij je dit ook wel eens af? Veel mensen stellen zichzelf deze vragen en het is van alle tijden. Is dit alles? zong Doe Maar in 1982 en Peggy Lee vroeg zich in 1969 af Is that all there is? Met de BESTING-methode vind jij antwoorden. Wij helpen mensen om met BESTING een nieuwe route uit te stippelen, vanuit talent op weg naar meer (werk)geluk. En we willen dat iedereen dat weet. Tijd dus om BESTING nóg beter uit te leggen. We doen dat door de BESTING-thema’s naast actuele onderwerpen te leggen. Deze keer BESTING en het formatieproces. Misschien hebben de formerende partijen er ook nog iets aan!
Believe
Believe staat in de BESTING-methode voor geloven in jezelf en in je doelen en volledige focus op dat wat voor jou belangrijk is. Dat maakt je sterker, waardoor je met zelfvertrouwen jouw pad volgt en in je doel(en) blijft geloven en er echt voor gaat.
Waar geloven de formatie - partijen in?
In maart adviseerde Kim Putters in zijn eindverslag van de formatie een ‘programkabinet’ met een beknopt akkoord op hoofdlijnen. Hij stelde met de 4 formerende partijen een lijst op met 10 tot 12 onderwerpen waar in ieder geval afspraken over gemaakt moeten worden, waaronder volkshuisvesting, asiel, stikstof en bestaanszekerheid. Ga er maar aanstaan!
“Ik moet mijn kiezers laten zien dat we op alle belangrijke onderwerpen herkenbare punten binnenhalen”, aldus Wilders na het Tweede Kamerdebat over het eindverslag van de formatie. Wilders gelooft in zijn doelen en idealen en draagt dat met zelfvertrouwen uit. Net als Van der Plas, Omtzigt en Yesilgöz. Maar waar is het gezamenlijke doel? Is er iets waar zij allemaal in geloven? Een stip op de horizon waarvoor zij de handen ineenslaan? Als ze dát kunnen vinden en voor het voetlicht brengen, dan is er heel misschien een kans dat Nederland er ook weer in gaat geloven.
Zegen voor de formatie
Caroline van der Plas zocht hulp om te blijven geloven in de goede afloop. Zij vroeg om de zegen voor de formatie. Paus Franciscus en kardinaal Parolin zegenden de formatie tijdens de Paasdagen in Rome. Volgens Caroline kan het nu niet meer stuk: ‘Ik ben helemaal positief!’. Ook Pieter Omtzigt vindt dat goed nieuws. ‘Mooi, heel mooi!’, reageerde hij enthousiast. Wilders reageerde gematigerder en vroeg zich af:. ‘Is ze wel katholiek … ?’
- Tip 1 voor de formatie: Geloof in een gezamenlijk doel
- Waar geloof jij in?
Environment
Environment staat in de BESTING-methode voor de invloed van je omgeving. Krijg je support van de mensen om je heen? Hebben zij vertrouwen in jou? Dat geeft energie! Is er weerstand of onbegrip? Dit is een energieverslinder die je alleen goed het hoofd kan bieden als je weet hoe je hiermee om wilt gaan.
De omgeving rond de formatie
‘Steeds meer mensen beschouwen de overheid niet meer als onderdeel van de oplossing voor problemen, maar eerder als oorzaak ervan’, schreef Kim Putters in zijn verslag. Dat is de omgeving waarin de overheid haar werk moet doen en dat is natuurlijk niet echt een omgeving waarin de beste resultaten voor ons land te behalen zijn.
Zou dát niet het belangrijkste gespreksonderwerp moeten zijn aan de formatietafel?
- Tips 2 voor de formatie: Weet wat er leeft
- Welke omgeving heb jij nodig om het beste resultaat te behalen?
Story
In de BESTING-methode zoeken we bij het thema Story met onze deelnemers altijd naar het échte verhaal. Mensen zijn verhalenvertellers. Het vertellen van verhalen en het luisteren naar verhalen zit in ons DNA. Het is de manier waarop we van nature met elkaar communiceren. Met een goed verhaal breng je een boodschap overtuigend over. Bij een goed verhaal voel je verbinding en vertrouwen.
Het verhaal van de formatie
Wat is nou eigenlijk het échte verhaal van de formerende partijen? Wat is hun stip op de horizon, waar willen ze met Nederland naar toe? Laat het eens niet gaan over de afzonderlijke verhalen van Omtzigt, Van der Plas, Yeşilgöz en Wilders. Die kennen we al. Laat het ook eens even niet gaan over ook morgen en de korte termijn, ook al weten we allemaal dat er genoeg urgente problemen zijn. Maar wat is hun gezamenlijke verhaal, hun gezamelijke stip op de horizon, een verhaal waarin we meegenomen worden en dat ertoe leidt dat we bereid zijn de hobbelige weg ernaartoe te bewandelen.
- Tip 3 voor de formatie: Vertel het échte verhaal
Een politicus met een écht verhaal
Habtamu de Hoop is de jongste politicus in de Tweede Kamer. Hij vertelde zijn échte verhaal in zijn indrukwekkende maidenspeech, hij vertelde het nog eens kort, krachtig en in het Fries aan Johan Derksen (en alle Johan Derksens in Nederland) en sprak erover aan de talkshowtafel bij Sophie en Jeroen.
- Welke politicus heeft volgens jou het beste en meest betrouwbare verhaal?
Tools
In de BESTING-methode onderzoek je welke praktische Tools je nodig hebt en welke kennis je bij moet spijkeren voor het ontwikkelen van jezelf en om je doelen te behalen. Wat heb jij nodig om jouw talenten te ondersteunen, ontwikkelen en zichtbaar te maken?
X als Tool voor de formatie? Of toch maar liever niet?
X (voorheen Twitter) kan een mooie tool zijn om je boodschap snel en zonder filter voor het voetlicht te brengen. Maar is het een slimme tool tijdens de formatie? Het X-gedrag zorgt steeds vaker voor irritatie in de formatie. Ook kiezers ergeren zich aan de online persoonlijke aanvallen en commentaar op collega-politici. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder kiezers van PVV, VVD, NSC en BBB. Van hen wil 65% liever een radiostilte van hun partijleider op sociale media dan dat zij regelmatig hun kiezers op de hoogte houden over de onderhandelingen.
- Tip 4 voor de formatie: Minder X, meer respect
Een hele kleine greep uit de X-berichten tijdens het formatieproces
- Wat zijn jouw belangrijkste tools en gebruik je die op de best mogelijke manier?
Inspiration
In de BESTING-methode ga je op zoek naar jouw Inspiratiebronnen. Wat jou inspireert, geeft je energie. Zodra je geïnspireerd raakt, ontstaat er ruimte in je brein. Ruimte voor nieuwe ideeën, voor creativiteit en voor het denken in kansen en mogelijkheden. Het mooie is dat geïnspireerd zijn regelmatig leidt tot inspirerend zijn voor anderen.
Inspiratie voor de formatie
Zijn Wilders, Van der Plas, Omtzigt en Yesilgöz inspirerende politici? Daar zijn de meningen over verdeeld. Het langdurige, stroperige formatieproces is dat in elk geval niet. Omtzigt en Wilders liepen al eens weg van de onderhandelingstafel en berichten op X (voorheen Twitter) kwamen de onderlinge sfeer ook al niet ten goede. Wij denken dat de dames en heren aan de onderhandelingstafel zelf wel wat inspiratie kunnen gebruiken. Gelukkig zijn er genoeg politieke leiders die mensen raken en inspireren. We hebben er een paar voor ze op een rijtje gezet.
- Tip 5 voor de formatie: Inspireer en laat je inspireren
Jacinda Ardern
De voormalige premier van Nieuw-Zeeland nam in april 2023 afscheid in het parlement met een traditionele Maori-mantel om haar schouders en zei. “Ik hoop dat ik heb laten zien dat je ook angstig, gevoelig en vriendelijk kunt zijn als leider. Dat je het hart op de tong kunt hebben. Je kunt een nerd zijn, een huiler of een knuffelaar. Je kunt al deze dingen zijn. En je kunt ook het land leiden. Net als ik.”
Hana-Rawhiti
We blijven even in Nieuw-Zeeland, waar Hana-Rawhiti Kareariki Maipi-Clarke (2002) sinds oktober 2023 het jongste parlementslid is. Ze vecht voor de rechten van de inheemse bevolking. In haar maidenspeech deed ze de traditionele ‘haka’. Het kan niet anders of ze is een enorme inspiratiebron en een voorbeeld voor de inheemse bevolking, voor jonge mensen in het algemeen en jonge Maori in het bijzonder.
Ubuntu
Van Nieuw-Zeeland gaan we naar Zuid-Afrika. Nelson Mandela liet zich leiden door Ubuntu, vrij vertaald: Ik ben omdat wij zijn. Het idee is dat een mens alleen gelukkig kan zijn als anderen dat ook zijn en dat een mens lijdt als een ander lijdt. Zo zijn we allemaal met elkaar verbonden.
In het filmpje nemen we je nog even mee naar Amerika, waar Barack Obama sprak over Ubuntu.
- Welke vrouwelijke leiders wil jij als inspiratiebron voordragen aan onze politici?
- Welke jonge leiders wil jij als inspiratiebron voordragen aan onze politici?
- Welke wereldleiders wil jij als inspiratiebron voordragen aan onze politici?
Need
Need staat in de BESTING-methode voor balans, ontspanning en wat je nodig hebt om jouw talenten op jouw manier te benutten.
Rustdag
Op 23 november, een dag na de verkiezingen, kwamen Kamerleden met hun fracties bij elkaar. Ze namen een rustdag. De ene partij likte de wonden, de andere at taart. Door een rustdag in te lassen waren de eerste emoties geuit en kon het formatieproces wat rustiger beginnen. Dat was wat de dames en heren politici op dat moment nodig hadden.
De Need van Nederland
Ons land heeft haar eigen Need. ‘Nederland heeft dringend behoefte aan consistent en betrouwbaar overheidsbeleid’, schreef Kim Putters in zijn verslag. Laten we hopen dat het de formerende partijen lukt om vanuit gezamenlijke idealen en ambities een consistente en betrouwbare regering te vormen. Misschien helpt het om eens wat vaker een stapje terug te doen, zodat je opgeladen en met energie besluiten neemt vanuit talent, idealen en ambitie, niet vanuit emotie en oneliners.
- Tip 6 voor de formatie: Relax!
- Wat zou jij de formerende partijen aanraden om te ontspannen en op te laden?
Glory!
Het laatste thema van BESTING is Glory. Wij geloven dat je bij alles wat je doet momenten moet inbouwen om jezelf te belonen en je successen te vieren. Niet alleen als je dat ene grote einddoel hebt gehaald, ook de tussenstapjes in je reis ernaartoe. En bedenk vooraf al hoe je het gaat vieren of hoe je jezelf beloont en probeer je voor te stellen hoe het voelt als het zover is. Dat geeft positieve energie! En als het zover is, geniet er dan met volle teugen van, je hebt het verdiend! Het motiveert je voor je volgende stap of je volgende doel.
Vier de formatie
We horen cliché na cliché (‘de sfeer is goed’ of ‘we komen eruit’ of ‘het zijn stevige onderhandelingen). Alles wat er niet goed gaat in de formatie, lezen we op X. Af en toe loopt er iemand weg van de onderhandelingstafel. Onze tip voor de formerende partijen: samen vieren in plaats van in je uppie weglopen! Vier eens iets wat wél goed gaat, waar jullie het wél over eens zijn en proost eens wat vaker op de formatie! Met een lekkere bitterbal erbij (vegetarisch, rundvlees of halal) of een bak ouderwetse borrelnoten. En als de formatie gelukt is? Laten we er dan met z’n allen een feestje van maken, of we het er nou mee eens zijn of niet.
- Tip 7 voor de formatie: Samen vieren