45-plusser te oud voor de arbeidsmarkt? Zorg dat ze niet om je heen kunnen!

Workation in Spanje Besting-coach

“Het gebrek aan bepaalde vaardigheden en een te hoge leeftijd zorgen ervoor dat beschikbare mensen langs de kant blijven staan”, zeggen arbeidsmarktdeskundigen in een artikel op Nu.nl over krapte op de arbeidsmarkt en de hoge eisen die werkgevers stellen. Ik lees tot mijn verbijstering dat iemand van 46 ‘te oud is, minder productief en mogelijk fysieke of mentale problemen heeft’. Euh, hallo werkgevers en opdrachtgevers: in welke wereld leven jullie?

Een perfect team

Ik heb in mijn loopbaan een aantal keren het geluk gehad dat ik in een ‘perfect team’ mocht werken. Ik was een jaar of 47 toen ik ingehuurd werd als communicatieadviseur in een projectteam van een groot ziekenhuis. Ik was onder de indruk hoe de 28-jarige projectleider het team aanstuurde. Zij stond op haar beurt open voor mijn ervaring en ideeën op het gebied van interne communicatie bij organisatieveranderingen. Leeftijd speelde geen rol, onze vaardigheden wel, ze waren aanvullend en beïnvloedden elkaar positief. Dat geeft energie!

Veranderingen accepteren, ook op de arbeidsmarkt!

De arbeidsmarkt verandert. Er zijn fitte 60-plussers met een schat aan ervaring die er nog niet over piekeren om te stoppen. Er zijn jonge mensen die er niet aan moeten denken om zich vast te leggen in een contract voor onbepaalde tijd. Er zijn steeds meer zp’ers die hun eigen koers varen. Corona heeft ons bovendien laten zien dat je prima je werk kan doen op plaatsen die in de verste verte niet op een kantoor lijken. Van de keukentafel met de kat op schoot tot een werkplek onder een olijfboom in Spanje. Het wordt tijd dat werkgevers en opdrachtgevers echt gaan meebewegen met de nieuwe tijd, veranderingen accepteren en diversiteit omarmen.

Kijken naar vaardigheden

Werkgevers en opdrachtgevers hebben vaak geen idee welke vaardigheden de mensen in hun team hebben en welke vaardigheden er ontbreken. Mensen vinden het zelf ook lastig om die vraag te beantwoorden. Het is niet zo moeilijk om te vertellen welke functie je hebt en welke opleiding je hebt gedaan. Het wordt lastiger om te omschrijven welke unieke eigenschappen je daarvoor hebt ingezet en met welke vaardigheden en talenten jij je onderscheidt van anderen. Precies daarom hebben wij de BESTING®-methode ontwikkeld. Het uitgangspunt is dat jij niet jouw functie ‘bent’, maar dat jij een unieke combinatie van eigenschappen hebt die samen jouw authentieke talenten vormen.

Zorg dat ze niet om je heen kunnen

De kunst is jouw eigenschappen te ontrafelen en zo te omschrijven dat je het met zelfvertrouwen onder de neus kunt drukken van degene aan de andere kant van de tafel. Of dat nu bij een sollicitatie, kennismakingsgesprek of netwerkbijeenkomst is. Zorg dat je de volgende keer op de vraag waar je goed in bent, een antwoord hebt waar niemand omheen kan. Of je nu een ‘stokoude’ 46-jarige bent of een ‘piepjonge’ 25-jarige.

Meer blogs

Op reis - Caminito del Rey - Spanje
Blogs

Op reis met filosofen

‘Een goede reiziger heeft geen vastomlijnde plannen en de aankomst is niet zijn doel’, las ik. Door de wijze woorden van de Chinese filosoof Lao Zi realiseerde ik me dat ik kan blijven reizen en onderweg brokjes kennis bij elkaar sprokkelen.

Lees meer
Blogs

De hel van 2005

Na nog geen 5 minuten roeien waren we doorweekt van de ijskoude golven die over de boorden klotsten, maar we gingen ervoor, we hingen aan de riemen alsof ons leven ervan afhing en de stuurvrouw sleepte ons door elke zwaarbevochten meter heen. Op gezette tijden gluurde ik even over mijn schouder en zag in de verte de Brandaris. Daar moesten we heen, daar was de haven, daar was het warm.

Lees meer
Shopping Basket

Even over

45-plusser te oud voor de arbeidsmarkt? Zorg dat ze niet om je heen kunnen!

Ik heb een vraag:
Ik meld mij aan voor:
Logo Platform 9