Nieuws en inspiratie

Natuurlijk talent en wijn maken

Op een van onze workations kreeg ik een stek van een wijnrank. Geïnspireerd door de Zuid-Spaanse omgeving, de verhalen van de oude wijnboer en de heerlijke wijn wilde ik thuis mijn eigen wijn maken. Natuurlijk snapte ik wel dat het niet eenvoudig was, de oude wijnboer had mij verteld over de moeizame jaren van droogte en een bosbrand. Maar ach een leuke hobby zou het zeker worden.

Het rankje in Nederland

Eenmaal in het vochtige Nederlandse klimaat stond het rankje een beetje te verpieteren. Met alle energie die nog over was na de verhuizing van het zonnige Spanje naar het druilerige Nederland, produceerde het rankje toch een handje vol druiven. Zuur als citroenen …

De rankjes in Spanje

De rankjes in Spanje hadden rotsachtige klei als voedingsbodem en veel zonuren. Groeien kostte geen energie. De omstandigheden waren juist een rijke bron van energie waarin de rankjes floreerden tot stevige ranken boordevol sappige, zoete druiven. De geur van Andalusië, doordrenkt van lavendel, tijm en oleander, gaven de druiven een extra vleugje aroma als basis voor de heerlijkste wijn. De Spaanse rankjes hadden alles wat nodig was om de allerbeste, sappige druiven te produceren met meer dan genoeg energie om het jaar daarop nog meer oogst te geven.

Wijn maken

Toen ik mij verder ging verdiepen in de wereld van het wijn maken ontdekte ik een druivenras dat het wél goed deed in ons klimaat. Zelfs met mijn onervaren snoeiwerk kon ik emmers vol heerlijk zoete druiven oogsten. Opnieuw geïnspireerd schafte ik de benodigde spullen aan. Ik ging wijn maken! Ik waste de druiven, maakte een giststarter om het gistingsproces aan te moedigen en vulde grote flessen van 30 liter met het dieprode sap. Ik wachtte geduldig en controleerde keer op keer zorgvuldig de waterslotjes totdat ik de eerste wijn in de fles kon overhevelen. Daarna begon het lange wachten totdat… de kurk van de fles kon! Ik schonk het eerste glas in, liet het draaien, snoof, nam een flinke slok … en spuugde het net zo snel weer terug in mijn glas. Gatsie, het was vreselijke bocht!

Verschillend DNA

Mijn Spaanse en Nederlandse wijnranken hadden duidelijk een ander DNA. De één kreeg energie en kwam tot bloei in het zuiden van Spanje en niet in het natte Nederland. De andere wijnrank kreeg juist energie in natte, Nederlandse zandgrond en kwam dáár juist tot bloei. 

Ook het proces van wijnmaken luistert nauw. Waar de oude wijnboer zijn proces met kennis inrichtte en de gistings-energie de druiven tot heerlijke wijn maakte, zo verliep mijn procedé niet helemaal okay. Ik ontdekte dat de temperatuur van de kelder niet optimaal was waardoor de energie van het gistingsproces te vroeg was gestopt. Alles wat ik had geleerd, vatte ik samen in een checklist zodat de volgende poging wel kans van slagen heeft.

Wat mijn wijnranken met jouw talenten te maken hebben

Om jouw natuurlijke talent, jouw succes DNA te vinden, moet je op zoek gaan naar dat wat jóu energie geeft. Naar die kriebel in je buik, naar momenten waarop je je geweldig voelde. Naar emotie en gevoelens. Naar momenten waarop je blozend van trots iets gedaan had wat je eigenlijk geen enkele moeite kostte. Natuurlijk werkte je er hard voor, maar je werd niet moe, je voorraad energie was oneindig. De voldoening gaf je dag na dag nog meer energie. Dát is jouw eigen, unieke voedingsbodem, waarop je, net als dat druivenrankje, het beste uit jezelf kan halen. 

Haal het beste uit jezelf met Besting®

Herinner jij je een moment waarin je dit gevoel, die kriebel in je buik had? Een moment waarop je je geweldig voelde?  Het moment waarop je het gevoel had dat je stevig met beide voeten in jouw voedingsbodem stond? In onze workation in Spanje van 9 t/m 15 oktober gaan we aan de slag zodat jij jouw persoonlijke route naar succes vindt.  We doen dat aan de hand van onze Besting® methode met als resultaat nieuwe inspiratie en inzichten, jouw eigen persoonlijke balansmeter. Want net als bij het maken van wijn; er is altijd een nieuwe kans om het beste uit jezelf te halen.

Arriadh Hotel

Spanje

Jouw persoonlijke route naar succes

Workation deLuxe 1 week

Stap uit de waan van de dag, sta stil bij wie jij echt bent en ontdek wat jou succesvol maakt.
Gun jezelf deze luxe workation waarin je investeert in jezelf en wij uitdagende excursies en de heerlijkste tapas voor jou combineren met onze meest succesvolle training.

Volg ons op onze socials 

Nieuws en inspiratie

Op reis - Caminito del Rey - Spanje
Blogs

Op reis met filosofen

‘Een goede reiziger heeft geen vastomlijnde plannen en de aankomst is niet zijn doel’, las ik. Door de wijze woorden van de Chinese filosoof Lao Zi realiseerde ik me dat ik kan blijven reizen en onderweg brokjes kennis bij elkaar sprokkelen.

Lees meer
De hel van 2005 - HT sloeproeien van Harlingen naar Terschelling
Blogs

De hel van 2005

Na nog geen 5 minuten roeien waren we doorweekt van de ijskoude golven die over de boorden klotsten, maar we gingen ervoor, we hingen aan de riemen alsof ons leven ervan afhing en de stuurvrouw sleepte ons door elke zwaarbevochten meter heen. Op gezette tijden gluurde ik even over mijn schouder en zag in de verte de Brandaris. Daar moesten we heen, daar was de haven, daar was het warm.

Lees meer
Blogs

Onze visie op workations en remote werken

Als je googelt op ‘workation’ dan krijg je maar liefst 11 miljoen hits. Bovenaan een hippe term “leven als een digital nomad”. Wij van Platform 9 doen ook nog een duit in het zakje met onze workations onder de Spaanse zon. Tijd om eens op een rijtje te zetten wat onze visie is op al die hippe termen.

Lees meer
Shopping Basket