Nieuws en inspiratie

Solidariteit en Internationale Vrouwendag – geen woorden maar daden

Solidariteit en women power op de hangbrug van de Caminito del Rey

Het thema van Internationale Vrouwendag is dit jaar ‘V/M solidariteit’ omdat ook mannen een rol hebben in het bevorderen van emancipatie. Gelukkig hebben we Wobke Hoekstra aan onze kant en zijn er stoere vrouwen die voor ons het pad gebaand hebben. Deze blog gaat over solidariteit met de vrouwendag-gedachte met 2 voorbeelden. 

Voorbeeld 1: het old-boys-network

In januari 2021 – in de aanloop naar de Tweede-Kamerverkiezingen – zei Wobke Hoekstra:Neem het vrouwenquotum: als je ziet wat er in de afgelopen 20 jaar gebeurd is, dan moet je constateren dat er te weinig progressie is. Dan vind ik dat je zo’n stap moet nemen.” Zo lang vrouwen in Nederland gemiddeld 5% minder verdienen voor hetzelfde werk dan hun mannelijke collega’s, slechts 13,6% van de bestuurders een vrouw is en in de gemeenteraden 32%, hebben we  niet alleen stoere vrouwen nodig, maar ook mannen als de minister van Buitenlandse Zaken Wobke Hoekstra. Dit jaar zou in zijn ministerie voor het eerst in de geschiedenis een vrouw benoemd worden als Directeur Generaal Politieke Zaken; een prestigieuze en invloedrijke functie. De Algemene Bestuursdienst, die adviseert over topfuncties, had na een grondige selectieprocedure de beste kandidaat geselecteerd. Er volgde alleen nog een formaliteit: het ‘klikgesprek’ om te kijken of het ‘klikt’ tussen de nieuwe directeur generaal en de hoogste baas van het ministerie Wobke Hoekstra. Dat een benoeming daarna niet doorgaat is zeer ongebruikelijk en even leek het erop dat het old-boys-network op Buitenlandse Zaken zou worden doorbroken. Toch besloot Wobke de keus van de commissie terug te draaien en te kiezen voor … een man. En waarom? Geen idee. De kamervragen die Sjoerd Sjoerdsma op 17 februari hierover stelde zijn tot op de dag van vandaag nog niet beantwoord. Tot zo ver de solidariteit van Wobke …

Voorbeeld 2: Boston Marathon

In 1966 verstopte de 23-jarige Roberta Gibb zich in de bosjes, gekleed in een joggingpak van haar broer en met een capuchon over haar hoofd. Toen het startschot klonk van de Boston Marathon sprong ze tevoorschijn en rende mee met de mannen. Ze mocht als vrouw officieel niet meedoen omdat vrouwen volgens de organisatie fysiek niet in staat waren een marathonafstand te lopen, maar Roberta liep de marathon uit. Het bewijs was geleverd dat het wél kon, kat in ’t bakkie zou je denken. Helaas, een jaar laten mochten vrouwen nog steeds niet meedoen. Geïnspireerd door Roberta deden er toch vijf vrouwen mee. Ze liepen allemaal zonder rugnummer. Alleen Kathrine Switzer was erin geslaagd een rugnummer te bemachtigen omdat ze bij haar inschrijving alleen haar initialen opgegeven had. En toen sprong jurylid Jock Semple op de looproute en begon aan Kathrine’s arm te trekken terwijl hij riep: “Get the hell out of my race.” Mannelijke atleten wisten Semple te stoppen zodat Kathrine verder kon. Ze was vastbesloten de race uit te lopen en dat deed ze. De mannen die de marathon gewoon mochten rennen, zagen waarschijnlijk vooral de sportieve prestatie die Kathrine leverde en toonden zich solidair. Toch zou het nog 5 jaar duren voordat de marathon van Boston officieel werd opgesteld voor vrouwen.

 I knew that I was running for much more than my own personal challenge. I was running to change the way people think. There existed a false belief that was keeping half the world’s population from experiencing all of life.

Roberta Gibb in een interview in 1966
Boston Marathon

De Telegraaf, 25 april 1967 

Solidair (V/M)

✅ Ken jij iemand (V/M) die solidair is met de Vrouwendag-gedachte of die een inspirerend voorbeeld is? Geef hem of haar een compliment, deel je voorbeelden, inspireer en pay it forward!

✅ We hebben meer mensen nodig in de politiek die solidair zijn, dat kan bijvoorbeeld door op een vrouw te stemmen, zie: StemGendergelijkheid.

✅ In het kader van Internationale Vrouwendag ga ik met vijf vrouwen uit Dalfsen in gesprek om een punt te maken over de stem van vrouwen. Op 8 maart, 19.30 uur in De Spil in Nieuwleusen. Wil je erbij zijn? Wel even aanmelden.

✅ Wij van Platform 9 vinden dat iedereen, vrouw én man, de kans moet krijgen om talenten volop te benutten. Omdat vrouwen voor hetzelfde werk nog steeds 5% minder verdienen, geven wij vrouwen de hele maand maart 5% korting op onze workation in Spanje. Een geweldige plek om een punt voor jezelf te make

Sinds de zomer van 2021 bouwen we samen met financieel businesscoach Mariska Boer en gecertificeerd wandelcoach Christina Weenk aan de toekomst van Platform 9. Blijf op de hoogte, volg ons op onze socials. 

Luxe workation in Spanje

Arriadh Hotel Andalusie Spanje

Je werkt hard en je staat altijd ‘aan’. Stap even uit de waan van de dag en sta stil bij wie jij bent, wat succes voor jou betekent en wat jou energie geeft. Geniet van een luxe workation met een boeiend programma onder de Spaanse zon. Ga geïnspireerd, uitgerust en met hernieuwde energie naar huis.

5% korting, alleen voor vrouwen

Tapas workation

Samen komen we aan de overkant. Helga, Trea, Mariska en Christina wensen je een Happy Womensday!

Team Platform 9
Solidariteit en women power op de hangbrug van de Caminito del Rey

Meer nieuws en inspiratie

Workation in Spanje Besting-coach
Nieuws

45-plusser te oud voor de arbeidsmarkt? Zorg dat ze niet om je heen kunnen!

“Het gebrek aan bepaalde vaardigheden en een te hoge leeftijd zorgen ervoor dat beschikbare mensen langs de kant blijven staan”, zeggen arbeidsmarktdeskundigen in een artikel over krapte op de arbeidsmarkt en de hoge eisen die werkgevers stellen. Ik lees tot mijn verbijstering dat iemand van 46 ‘te oud is, minder productief en mogelijk fysieke of mentale problemen heeft’. Euh, hallo werkgevers en opdrachtgevers: in welke wereld leven jullie?

Lees meer
Solidariteit en women power op de hangbrug van de Caminito del Rey
Inspiratie

Solidariteit en Internationale Vrouwendag – geen woorden maar daden

Het thema van Internationale Vrouwendag is dit jaar ‘V/M solidariteit’ omdat ook mannen een rol hebben in het bevorderen van emancipatie. Gelukkig hebben we Wobke Hoekstra aan onze kant en zijn er stoere vrouwen die voor ons het pad gebaand hebben. 2 voorbeelden over solidariteit en Internationale Vrouwendag.

Lees meer
Caminito del Rey vrouwenpower en solidariteit
Inspiratie

Maak ook een punt op Internationale Vrouwendag

In 2022 hebben we nog steeds niet bereikt waar de textielarbeidsters in New York meer dan een eeuw geleden voor staakten. Vrouwen verdienen in Nederland gemiddeld nog steeds 5% minder voor hetzelfde werk dan hun mannelijke collega’s. #MeToo en de Voice staan nog vers in ons geheugen.

Lees meer
Het bloemetje van ICQ
Inspiratie

Internet? Niks voor mij …

Het is vandaag de Dag van het Internet! Herinner jij je je eerste kennismaking nog met het WereldWijdeWeb? Ik weet nog dat ik dacht: “Dat wordt nooit wat met dat internet…”

Lees meer
Shopping Basket