Nieuws en inspiratie

4 tips voor een stevig fundament onder jouw ambities

Credo Johnson and Johnson, voorbeeld van een stevig fundament voor een succesvol bedrijf

Ben jij ambitieus? Een aanpakker? Iemand die kansen en mogelijkheden ziet? Heb je grootste dromen? Dan weet je als geen ander dat je de ene keer jezelf voorbij holt en op andere momenten in de startblokken staat te popelen. Je hebt te maken met pieken en dalen, successen en tegenvallers en om je dromen te verwezenlijken moet je ook nog eens inventief, creatief en flexibel zijn. 

Wat alle succesvolle ondernemers en succesvolle leiders met elkaar gemeen hebben – van groot tot klein – is een stevige basis en een duidelijk beeld van hun ambities. Als jouw fundament stevig verankerd is, dan kan je tegen een stootje. Werk jij vanuit jouw overtuigingen, je innerlijke drive, passie en talenten, dan heb je een krachtig fundament voor jouw ambities. 

Vier tips voor jouw fundament 

1. Kijk af

Wie runt in jouw ogen een mooi bedrijf? Op welke leider zou je wel een beetje willen lijken? Kijk eens hoe de website eruit ziet, luister hoe hij of zij zich presenteert op social media, lees (levens)verhalen en laat je inspireren. Blijf jezelf ontwikkelen: lees boeken en blogs, spar met andere ambitieuze mensen, volg trainingen, luister TED-talks, ga naar bijeenkomsten met een boeiend thema.

2. Denk na

Neem de tijd om stil te staan bij jouw ambities en dromen. Stel jezelf slimme vragen die je naar de kern brengen. Doe dat niet tussen 2 afspraken door, maar maak een wandeling, ga sporten, trek je terug in een hutje op de hei, ga in bed liggen met de gordijnen dicht. Doe wat voor jou werkt en denk na over de volgende vragen:

➡️ Als alles kan, the sky is the limit, wat wil je dan bereiken?

➡️ Waarom is dat belangrijk voor jou persoonlijk?

Wees niet te snel tevreden met het antwoord. Duik erin, dompel je onder en stel jezelf na elk antwoord steeds dezelfde vraag: oké, maar waaróm dan?

3. Vier feest

Vergeet vooral niet te genieten van wat je doet en je successen te vieren. Met je medewerkers, met collega’s, met je samenwerkingspartners, met je klanten, met je partner, je vrienden, de buurvrouw, de pakjesbezorger. Haal taart bij de koffie of gooi de bitterballen in de frituur, ontkurk die fles en proost op elk succes, groot en klein. Vertel aan de mensen met wie je het viert, waarom je juist dit succes(je) viert, waar je trots op bent, hoe je je voelt en wat het voor je betekent. Als je hart van enthousiasme sneller gaat kloppen, ben je dichtbij je fundament.

4. Schrijf op

Afgekeken? Nagedacht? Successen gevierd? Stap dan eens helemaal uit de waan van de dag en plan momenten om te reflecteren op jezelf en om al je ideeën en inzichten op te schrijven. Een stevig fundament is niet snel met een potlood op een post-it gekliederd, het wordt niet uitgegumd en aangepast aan de grillen van de tijdgeest en de waan van de dag. Je baan, je diensten, je producten,, je middelen pas je aan aan wat er op dat moment nodig is, maar het fundament wat daaronder ligt moet staan als een huis. Geef woorden aan jouw fundament, schrijf en herschrijf totdat er een fundament staat wat je in marmer kan beitelen of in beton kan gieten.

Voorbeeld: in beton gegoten

Een mooi voorbeeld is het credo van Johnson & Johnson in Amerika. In de hal van het hoofdkantoor staat een marmeren muur (of is het beton?) met daarin de tekst gebeiteld die een CEO in 1943 schreef. Producten en diensten zijn sinds 1943 ontwikkeld en veranderd, maar het fundament is nog hetzelfde.

Credo Johnson and Johnson, voorbeeld van een stevig fundament voor een succesvol bedrijf
Credo Johnson & Johnson op het hoofdkantoor. Afbeelding via Johnson & Johnson

Bouw je fundament met Platform 9

Trea ten Kate Storytelling

Workshop Storytelling

Jouw echte verhaal, dát is waarmee je mensen raakt, inspireert en overtuigt. Ga met 12 bouwstenen aan de slag met jouw verhaal. 

Workation op Vlieland

Ga mee naar Vlieland waar de zeewind gevuld is met rust, ruimte, inspiratie en nieuwe inzichten. 

Meer nieuws en inspiratie

Het bloemetje van ICQ
Inspiratie

Internet? Niks voor mij …

Het is vandaag de Dag van het Internet! Herinner jij je je eerste kennismaking nog met het WereldWijdeWeb? Ik weet nog dat ik dacht: “Dat wordt nooit wat met dat internet…”

Lees meer
Fascinerend DNA - kraak de code
Inspiratie

Kraak de code

Ik heb een fascinatie voor speurwerk. Politie-thrillers, opsporingsmethoden, ik vind het heerlijk en kan me helemaal verliezen in een goede

Lees meer
Shopping Basket